Jeżeli harcerze 77MDH mają do czegoś wyjątkowy talent, to będą to z pewnością umiejętności kulinarne. Kolejny raz organizujemy Harcerskie Mistrzostwa Kulinarne… i kolejny raz zbiórka wypada wręcz kosmicznie :) Tym razem w jury mieliśmy nawet osoby postronne, które pojawiły się na naszej zbiórce z wizytacją z ramienia hufca. Kunszt kulinarny naszych harcerzy mogli na własnym podniebieniu poczuć druhna pwd. Iza Wójcik oraz druh Karol Żurawski (wieki temu zastępowy Zastępu IV Wilki). Obserwując przygotowania do walki o złotą menachę widać w poczynaniach naszych harcerzy wyjątkowy spokój, opanowanie i ogromne przekonanie do własnych pomysłów!
Podczas tej edycji mistrzostw zadany temat kulinarny wydawał się bardzo wymagający i trudny technicznie. Uczestnicy mieli w tym roku przygotować wyjątkowe harcerskie sushi! I jak się później okazało… ile zastępów, tyle pomysłów na realizację tego tematu. Zastęp II Orły zaprezentował sushi najbardziej innowacyjne, Zastęp III Żbiki poczęstował nas najbardziej „harcerskim” daniem, zaś Zastęp V Niedźwiedzie podał sushi najbardziej tradycyjne. Kto nie był i kto nie doświadczył tej orgii smaków, ten nie zrozumie i nie uwierzy. Wszystkie zastępy wskoczyły na bardzo wysoki poziom i wyjątkowo ciężko było nam wytypować zwycięzce. Tak naprawdę walka była bardzo ale to bardzo wyrównana, a o zwycięstwie zadecydowały niuanse.
Tegoroczne Harcerskie Mistrzostwa Kulinarne zwyciężył i Złotą Menachę zdobył Zastęp III Żbiki. Choć w bardzo okrojonym (jak na nich) składzie, udało im się wyczarować wyjątkowe cudeńko, które praktycznie od początku do końca zostało stworzone na ognisku. Na zadany temat „Harcerskie Sushi” chłopaki przygotowali *Wiocha Maki* czyli kiełbasa z ogniska i ogórek kiszony zawinięty w ryż i plastry boczku zamiast arkuszy nori. Mniam!